De Kracht van Diversiteit
Header

Activiteiten Vredesweek 2016 – thema Vrede verbindt 16-23/09

augustus 23rd, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

160917 VredesvlagTraditioneel is de derde week van september de Landelijke Vredesweek. Dit jaar alweer voor de 50e keer. In Eindhoven krijgt dat extra betekenis door het feit dat op de 18e september de bevrijding van Eindhoven wordt herdacht. Het thema van dit jaar is ‘Vrede verbindt’.

Nadruk ligt op het feit dat ook onder bijzonder moeilijke omstandigheden mensen zich (soms met gevaar voor eigen leven) blijven inzetten voor vreedzame oplossingen van conflicten (met name in Syrië en de regio). De Vredesweek vindt plaats op een moment dat velen de ontwikkelingen in de wereld als bedreigend en agressief ervaren. Naast het geven van informatie is het in de Vredesweek ook van belang om mensen aan te sporen om actief te worden in de talloze groepen op het gebied van mondiale bewustwording, die Eindhoven rijk is.

In Eindhoven worden de volgende activiteiten georganiseerd:

 1. 16 september –  ‘Vier bomen voor Wit-Rusland’  Jaarlijkse herdenking van verdwenen en vermoordde  oppositieleden / journalisten in Wit-Rusland.
  16.00 uur Paradijslaan/Zwembadweg Eindhoven Voorafgaand om 14.00 uur een actie tegen de doodstraf in Wit-Rusland op het 18 Septemberplein.
  Info via  www.vierbomen.nl
 2. 17 september – Toekomst van de Nederlandse Vredesbeweging en herdenking Kees Koning.
  Kees Koning was een van de bekendste Nederlandse Vredesactivisten. Het is inmiddels 20 jaar geleden dat hij overleed. Om dit te herdenken en om, in het licht van de situatie in de wereld, de toekomst van de Vredesbeweging te bepraten is er op zaterdag 17 september vanaf 14:00 uur een bijeenkomst op de Hoogstraat 301A in de tuin van Omslag. Speciale aandacht zal er zijn voor het thema: “Een nieuwe generatie, een nieuw Vredesgeluid?”
  Naast gesprek is er informatie, film, eten en drinken.
  Organisatie: Vredesburo, Omslag, Emmaus.
  Info via: info@vredesburo.nl

  Op 17 september om 20.00 uur vindt in De Kapel aan de Kanaalstraat 6 in Eindhoven een Vredesbezinning plaats onder het motto Vrede viert verscheidenheid.
  Vertegenwoordigers van acht levensbeschouwingen zullen spreken over hoe respect voor verscheidenheid tot meer vrede kan leiden.
  De  bijeenkomst word georganiseerd door het Platform voor Levensbeschouwing en Vrede, regio Eindhoven.
  Voor nadere informatie kan men terecht bij:
  Kees Minderhoud,  k.minderhoud@upcmail.nl, tel 040-2444078
 3. 18 september –  Eindhoven viert en herdenkt de bevrijding
  Voorafgaand aan het defilé organiseert de World Peace Flame groep Eindhoven een Vredesdienst  in de oud-katholieke kerk aan de Boschdijk 354.
  De dienst begint om 17:30u en er wordt gezamenlijk gelopen naar het 18 Septemberplein.
  Voor informatie kijk op www.stichting18september.nl
 4. 21 september –  Film ‘A Haunting History’: indrukwekkend portret van de ontwikkelingen in Zuid Soedan aan de hand van het verhaal van de teruggekeerde advocaat Anuol Deng.
  Op dit moment is Zuid Soedan wederom het toneel van een burgeroorlog. De film geeft een indringend beeld van waarom het geweld zo moeilijk te stoppen valt.
  Aanvang 19:30 uur;
  Locatie: Natlab, Kastanjelaan 500 (de film is gratis )
  De film wordt georganiseerd in het kader van de Wereld Vredes dag door het Vredesburo, Amnesty International en filmhuis Natlab. Na de film is er gelegenheid om na te praten met mensen die projecten aldaar opzetten.
 5. 23 september –  Openbare wereldbrunch: ‘Schuif aan bij elkaar aan de wereldtafel’.
  Mensen die samen eten voeren geen oorlog! Van 12.00 uur tot 14.00 uur kan iedereen aanzitten. Tijdens de brunch kunt u genieten van exotische hapjes uit diverse landen, maar ook van gewone Nederlandse boterhammen met pindakaas. Er is gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen, om persoonlijke verhalen/gedichten voor te dragen of om op een andere manier aandacht te vragen voor het wereldgebeuren. De focus ligt op Syrië en ontwikkelingen in de regio. Er zullen gemeenteraadsleden aanwezig zijn om met het publiek van gedachten te wisselen over de (on)mogelijkheden die de gemeente heeft en hoe de stad zich kan engageren.
  De brunch vindt plaats op het bordes bij de Catharinakerk.
  Deze activiteit wordt georganiseerd door het Vredesburo, in samenwerking met de werkgroep ‘Eindhoven steunt Kobane’.

Informatie over de programmaonderdelen is te verkrijgen via het Vredesburo in Eindhoven:
Grote Berg 41
tel. 040-2444707
info@vredesburo.nl
en via de website van stedelijke groepen op het gebied van mondiaal bewustwordingswerk:
www.eindhoven-mondiaal.nl
Op deze website kan men ook terecht voor de laatste informatie en mogelijke veranderingen in het programma.
Bij het Vredesburo kan men terecht voor materiaal dat te gebruiken is in de Vredesweek (vanuit de landelijke organisatie PAX) en voor ondersteuning bij het opzetten van activiteiten.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.