De Kracht van Diversiteit
Header

COC vraagt aandacht voor eenzame roze ouderen

september 29th, 2014 | Posted by Thea in Geen categorie

Tijdens de week van de eenzaamheid (25/9 tot 4/10/2014) vraagt COC Eindhoven en regio aandacht voor de problematiek bij roze ouderen.

Roze ouderen lopen een groot risico in een sociaal isolement terecht te komen en eenzaam te worden. Dit geldt vooral voor de generatie die geboren is voor de Tweede Wereldoorlog. Zij groeiden op in een tijd dat homoseksualiteit nog taboe was. Maar ook de jongere generatie ouderen loopt het risico om in sociaal isolement terecht te komen.

Voor roze ouderen is het in vergelijking met hetero’s minder vanzelfsprekend dat ze een netwerk van familie en vrienden om zich heen hebben. Door slechtere mobiliteit wordt het moeilijker gelijkgestemden te ontmoeten. Ook in de ouderenzorg en welzijnssector is er nog steeds weinig aandacht voor de roze ouderen. Een  specifiek aanbod gericht op deze doelgroep ontbreekt dan ook.

Ruimte voor ontmoeting
COC Eindhoven en regio organiseert op de eerste woensdagmiddag van de maand een 50-plusbijeenkomst in Pand54, het COC-pand aan de Pr. Hendrikstraat. Tijdens deze bijeenkomsten krijgen roze ouderen de kans  zichzelf te zijn in een veilige omgeving, nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. COC Eindhoven en regio merkt dat de formule waarin deze activiteiten plaatsvinden tegen het maximaal aantal deelnemers aanloopt. In november start er daarom ook een tweede groep.  Op 27 december organiseren de roze ouderen van COC Eindhoven en regio ook nog een eindejaarsborrel waarbij alle ouderen welkom zijn, zowel hetero als LHBT.

Verdere uitbreiding in de regio met roze ambassadeurs
In de toekomst wil COC Eindhoven en regio meer lokale initiatieven ontwikkelen die aansluiten bij de behoeften van roze ouderen in Eindhoven en regio. Dit wil COC Eindhoven mogelijk maken door het opleiden en inzetten van roze ambassadeurs. Hun taak zal er uit bestaan om lokale initiatieven in onze regio te helpen opstarten en in een verdere fase te ondersteunen.

Praktische informatie
De 50plus bijeenkomst vindt plaats op de eerste woensdagmiddag van de maand in Pand54. Vanaf november start een tweede groep op, deze zal op derde donderdag van de maand een activiteit organiseren. Prins Hendrikstraat 54 in Eindhoven. Personen die zich willen inzetten als roze ambassadeur kunnen zich aanmelden via info@coceindhoven.nl

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.