De Kracht van Diversiteit
Header

De risico’s voor moslimhomo’s om zichtbaar te worden

mei 19th, 2015 | Posted by Thea in Geen categorie

Het is voor de emancipatie van moslimhomo’s belangrijk dat deze groep zichtbaarder wordt. Tegelijk is dat niet zonder risico.

Wielie Elhorst

Wielie Elhorst

Dino Suhonic docent, coördinator van Stichting Maruf en redactielid van Nieuwemoskee.nl benoemt in een briefwisseling met Wielie Elhorst op nieuwwij een paar van deze risico’s. “Zichtbaarheid is belangrijk. Maar dan wel in een vorm die door moslimhomo’s zelf georkestreerd wordt”, stelt hij. Hieronder enkele citaten uit zijn brief.

“Zichtbaarheid, in al haar facetten, is ontzettend belangrijk voor LHBT-emancipatie, ook binnen de moslimgemeenschap. Het is dé manier om te tonen dat moslimhomo’s bestaan. Als iemand die zelf uit de kast is, ben ik er een voorstander van dat veel meer mensen uit de kast komen en zichtbaar op een roze wolkje door het leven kunnen gaan. Maar dat is te simpel en negeert de realiteit waar moslimhomo’s in leven.”
“Ik hoor vaak dat jongeren bang zijn door hun familie verstoten te worden of op straat te eindigen. Sommigen krijgen te maken met huiselijk geweld, stalking, uithuwelijking of eerwraak. Als je dit plaatst tegenover de voordelen van zichtbaarheid, dan is de keuze om ‘onzichtbaar’ te blijven heel begrijpelijk.”

“Als je als moslim LHBT toch de keuze maakt om zichtbaar te zijn, dan ben je eerder een object dan een subject van de emancipatiebeweging. Je schreef zelf in je brief aan mij dat in 1997 voor het eerst “homoseksuele en lesbische moslims expliciet als object van emancipatoire aandacht werden genoemd”. Het emancipatieproces van moslimhomo’s werd vooral van buitenaf gestimuleerd, of door overwegend witte homobelangenorganisaties of door de overheid die homoseksualiteit ‘bespreekbaar’ wilde maken. Dat is natuurlijk geen slechte zaak, maar de ‘ownership’ moet bij moslim LHBT’s liggen.”
“Ik voel mij als zichtbare moslimhomo ook vaak als een object. Mijn ‘narrative’ wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, dikwijls met goede bedoelingen. Maar vaak dient het als een exemplarisch verhaal om aan te geven hoeveel moeite de moslimgemeenschap met homoseksualiteit heeft. Ik ben de laatste die zou ontkennen dat er nog veel werk aan de winkel is. Maar onze verhalen zijn voer voor rechts-extremistische sociale en politieke bewegingen in Nederland. Dergelijke verwijten worden exclusief gemaakt richting de Marokkaanse en Turkse gemeenschap en hebben een duidelijke boodschap: “accepteer je de homo’s niet, dan hoor je hier niet thuis”. Het is best goed om een duidelijk statement te maken, maar de grootste lasten komen bij ons terecht, de moslim LHBT’s die onderdeel uitmaken van die moslimgemeenschap. Het zijn onze moeders, vaders, familie en vrienden.
Zichtbaarheid is belangrijk. Maar dan wel in een vorm die door moslimhomo’s zelf georkestreerd wordt.”

Lees de gehele brief op NIeuwij.nl
Lees ook van Dino Suhonic Zelfbeschikking is a cool thing

Bron website www.republoekallochtonie.nl

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.