De Kracht van Diversiteit
Header

Documentaire Anaaq in Natlab op 15-10

september 27th, 2017 | Posted by Thea in Geen categorie
171015 Documentaire AnaaqOp zondag 15 oktober wordt de documentaire Anâaq in Eindhoven bij het Natlab (Kastanjelaan 500 te Eindhoven) vertoond. Dit onderdeel van de geschiedenis is niet erg bekend bij veel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond maar ook niet bij anderen. Veel mensen die de film hebben gezien raken emotioneel en nu krijgen we verzoeken uit het hele land om de film te zien.  

De kaartjes zijn te bestellen via; https://www.ticketkantoor.nl/shop/anaaq/nl
Wanneer men met een groep wil komen kunnen we wat aan de prijs doen. Hieronder kunt u meer lezen over deze documentaire.

ANÂAQ (Riffijns woord voor migreren) is een documentaire over de Marokkaanse migranten die hun geluk eerst beproefden in het door Frankrijk bezette Algerije en zich daarna aan de overtocht naar Europa waagden. De verhalen van de migranten in deze documentaire zijn uiteenlopend en veelal zeer inspirerend. Van harde werkers tot aan gelukzoekers. De honger naar het gezwegen verleden van deze migranten is groot. Het is immers deze generatie die de toekomst van de jongere generatie Nederlandse Marokkanen alhier mogelijk heeft gemaakt.

De Marokkaanse migratie vond echter al veel eerder buiten Europa plaats. Veel Marokkanen uit het noorden (Rif) en zuiden van Marokko (Sous) deden hun eerste buitenlandervaring op in Algerije. Met de Franse kolonisatie van Algerije (1830-1962) nam de vraag naar arbeiders uit Marokko toe. Werk in Marokko was er weinig, maar monden te voeden echter te veel. De economie nam af en de zorgen werden groter. Men begon massaal de tocht naar Algerije te maken in de hoop op werk, inkomen en zekerheid. De migranten legden honderden kilometer te voet af tijdens hun tocht naar Algerije. Een bittere strijd voor een veelbelovende belofte in het land van verzekerd arbeid. Een illusie die de één deed terugkeren naar Marokko en de ander deed volharden door zich aan te sluiten bij het leger van Frankrijk, geharnast in de strijd tegen de Nazi’s. Anderen vochten mee in de Spaanse burgeroorlog. In 1962 kreeg Algerije haar onafhankelijkheid. Wat volgde was de “Zandoorlog” over de grens van de stad Figuig tussen Marokko en Algerije. Dit politieke conflict resulteerde in een door Algerije gedwongen uitzetting van Marokkanen die gevestigd waren in Algerije.

Eenmaal teruggekeerd in Marokko, waar de droogte heerste en de werkeloosheid hoog was, lonkte er een nieuwe uitdaging: een paspoort regelen en de trektocht naar Europa beginnen. Hun trektocht van de hoge bergen in de Rif tot aan hun aankomst in het wel infragestructureerde Westen, waar zij geen lettergreep Nederlands verstonden en over geen noemenswaardig vermogen beschikten, is moedig te noemen. Wat zij hebben doorstaan tijdens hun zoektocht naar een beter bestaan, fascineert. Deze groep migranten zijn nu oud en snakken naar rust in het land van herkomst. Hun verhaal blijft daarmee ongehoord. Maar waarom kwamen zij hierheen en wat kan de jongere generatie van hen leren? Een documentaire als ode aan de eerste generatie die zich heeft opgeofferd voor de toekomst van nu.
** ANÂAQ is een film van Mohamed Bouzia & Kacem Achahboun, geproduceerd door Brahim Azamouri van Sharp Eye Media in opdracht van stichting Hiwaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
M. Bouzia 06-22 78 87 50
E: m.bouzia@gmail.com.nl

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.