De Kracht van Diversiteit
Header

Eindhoven doet mee aan de internationale #WeRemember campagne

januari 23rd, 2019 | Posted by Thea in Geen categorie
190127 Intrnational Holocaust Memorial Day
Op 27 januari 1945 werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger. Het in het zuidwesten van Polen gelegen kamp is dan bijna leeg.
Naar Auschwitz worden gedurende de Tweede Wereldoorlog in totaal ruim anderhalf miljoen mensen, voor het overgrote deel Joden, gedeporteerd. Zo’n 1,1 miljoen van hen wordt direct na aankomst vergast of doodgeschoten. Daarnaast komen er ruim 200.000 mensen om door ziekten of honger.
Eind 1944, als het Rode Leger oprukt en Auschwitz nadert, beginnen de nazi’s met het vernietigen van bewijsmateriaal. De administratie wordt vernietigd en in oktober worden de gaskamers op bevel van Heinrich Himmler, de architect van de Holocaust, buiten gebruik gesteld. Daarna begint de systematische opheffing van het kamp.

Op 27 januari 1945 wordt het kamp bevrijd. De Russen treffen in Auschwitz nog ongeveer 8000 gevangenen aan. De meesten zijn doodziek.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de nazi’s in totaal zes miljoen Europese Joden vermoord. Van de ongeveer 140.000 Joden die in Nederland wonen worden er zeker 102.000 vermoord. Het allerhoogste percentage in West-Europa.
In Nederland overleeft 75 procent van de Joden de oorlog niet.

In Eindhoven woonde aan het begin van de oorlog ongeveer 1000 Joden, aan het eind van de oorlog blijken er 274 om het leven gekomen te zijn. Een voor Nederland extreem laag percentage, dit lijkt vaak te danken aan de actieve inzet van Philips en met name Frits Philips. Philips maakte de Joodse medewerkers belangrijk voor haar productie. Toen in de loop van 1944 bijna alle Joodse gevangen van het Philips Kommando uit Kamp Vught naar Auschwitz werden gedeporteerd, werden zij bij aankomst niet naar de gaskamers gestuurd maar werden de complete families naar een nabijgelegen werkkamp gezonden.
Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, riep ’27 januari’ in 2005 uit tot een internationale herdenkingsdag: International Holocaust Memorial Day. Op deze dag worden de Holocaust en de bevrijding van Auschwitz wereldwijd herdacht.

Een groep van 8 internationale Holocaust overlevers promoot de actie: #WeRemember
Via diverse filmpjes worden mensen opgeroepen met de hashtag #weremember kenbaar te maken dat ze de gruwelijkheden niet vergeten zijn en dat  we ons hard moeten maken om dit in de toekomst te voorkomen.
Tijdens de Holocaust werden er ruim zes miljoen onschuldige Joden vermoord. Dit was een van de meest gruwelijke daden van haat in de menselijke geschiedenis. Mensen beloofden ‘Never Again’ – maar toch nemen racisme en xenofobie nog steeds toe op een ongekend hoog niveau en blijft de genocide van de mens voortduren. We moeten het herinneren – voor altijd!
In 2018 bereikte de #WeRemember-campagne 650 miljoen mensen in 155 landen. In 2019 zullen we met uw deelname meer mensen bereiken en nieuwe generaties inspireren.
Speciaal voor deze actie heeft Stichting 18 September en de Graven Stichting Brabant deze actie in Eindhoven gestart, de foto’s in de kop zijn een compilatie van enkele van de 274 Eindhovense Joodse slachtoffers. De verhalen van alle Eindhovense Joodse slachtoffers staan ook vermeld in de Struikelstenen Gids app, deze app is zowel geschikt voor Android as voor het iOS platform.

Op 28 maart 2019 vertrekt Stichting 18 September met 44 Eindhovense middelbare scholieren voor de 5e maal naar Polen alwaar de leerlingen een bezoek gaan brengen aan oa vernietigingskamp Auschwitz.

Deze actie heeft nu ook de steun van de Eindhovense Gemeenteraad.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.