De Kracht van Diversiteit
Header

Lezing Jihad en Internet

november 10th, 2014 | Posted by Thea in Geen categorie

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) en OVAA-Eindhoven.

Er was de laatste weken geen ontkomen aan: Islamitische Staat (IS) was alom tegenwoordig op en in de media. Eerst de onweerstaanbare opmars in Irak en Syrië, met als slachtoffers Jezidi’s en Koerden, daarna de slag om Kobani en vervolgens de grote de toestroom van Jihad-vrijwilligers.
In totaal zouden minstens 10.000 buitenlandse strijders zich in Syrië en Irak bij IS hebben gemeld. Het merendeel daarvan komt uit de Arabische wereld. Uit Europa zouden 3000 vrijwilligers zijn vertrokken, waarvan ongeveer 300 uit Nederland.
Volgens veel deskundigen zou bij deze rekrutering het internet en belangrijke rol spelen. De propaganda varieert van oproepen door geestelijken om zich bij IS aan te sluiten, beelden van stoere krijgers tot romantische filmpjes over een vreedzaam leven in IS.
Andere jihad-watchers denken echter dat de invloed van internet beperkt is. Van veel grotere betekenis zouden vrienden en bekenden zijn die sympathie hebben voor het nieuwe kalifaat.

Vanavond zullen twee deskundigen hun mening over dit onderwerp geven, Claudia Lemos de Carvalho, MA en dr. Mohamed Ajouaou.

N.B. De aanwezigheid van dr. Ajouaou is niet zeker, de lezing gaat echter in elk geval door.

Claudia Lemos de CarvalhoClaudia Lemos de Carvalho studeerde in 2003 summa cum laude af als Master op het gebied van de Internationale Betrekkingen. Haar scriptie met als onderwerp het Israelisch-Palestijnse conflict, werd later als boek uitgeggeven.
In 2005 beëindigde ze met succes de Leergang Nationale Defensie op voorspraak van het ministerie van defensie van Portugal. In hetzelfde jaar was ze co-auteur van het boek ‘Islam in Europa’, waarin zij kenmerken van de islamitische gemeenschappen in de Scandinavische landen bestudeerde.
Sindsdien is zij veel gevraagd als keynote spreker of panellid tijdens internationale en nationale congressen over de Islam. Haar interesse ligt speciaal op de Islam, rituelen, godsdienstig geweld, Jihad en terrorisme.

Dr. Mohamed AjouaouDr. Mohamed Ajouaou (1968) is Nederlandse burger van Marokkaanse afkomst. Zijn vader werkte van 1965 tot 1990 als gastarbeider in Nederland, toen hij in Marokko werd geboren. Hijzelf is in 1991 naar Nederland gekomen. Na studies aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht, promoveerde hij in 2010 aan de Universiteit van Tilburg,  Sinds 2007 is hij verbonden aan de vrije Universiteit, als sectieleider en universitair docent. Tevens is hij werkzaam bij het ministerie van veiligheid en Justitie, in het management team van de Dienst Geestelijke Verzorging, Hoofd Islamitische geestelijke verzorging. Dr. Ajouaou is vader van drie kinderen.

Deze lezing is zowel toegankelijk voor leden als voor niet-leden. De toegang is gratis.

Hier aanmelden tot dinsdag 11 november, 15.00 uur
Aanvang 20.00 uur

N.B.: Denk aan de drukte in verband met ‘Glow’.
De Parklaan in de buurt van het AG is deel van de Glow-route en de parkeerterrein van het AG is alleen via de Tongelresestraat te bereiken, terwijl dat van Van Lanschot onbereikbaar zal zijn.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.