De Kracht van Diversiteit
Header

Lezing Peyman Jafari – Iran en het Midden-Oosten 28-01

januari 8th, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

160128 Jafari PeymanNGIZ -Bijeenkomst, 28 januari – 20.00 uur, Gebouw AG, Parklaan 93

Het door sji’itische geestelijken aangevoerde Iran heeft zich de laatste tijd ontwikkeld tot een regionale grootmacht. Dit is vooral ten koste gegaan van de traditioneel sterke staten Egypte en Saoedi-Arabie, beide soennitisch. De uitbreiding van de macht van Iran verloopt grotendeels langs religieuze lijnen. Het land heeft zijn positie weten op te bouwen door banden aan te gaan met sji’itsche organisaties en regiems als Hezbollah in Libanon, de regering van Assad in Syrie en de door hun geloofsgenoten gedomineerde regering van Irak. Dit laatste met dank aan de Verenigde Staten, die in 2003 in Irak de soenniet Sadam Hoessein een kopje kleiner maakten.

De groeiende macht van Iran heeft onder meer als gevolg dat een oplossing van het Syrische probleem, waarvan de consequenties in de vorm van een vluchtelingenstroom recent ook Nederland bereikten, zonder Teheran niet goed mogelijk lijkt. Peyman Jafari zal in zijn lezing de opkomst van Iran belichten. Hij zal dat doen vanuit zijn persoonlijke achtergrond en als wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

Peyman Jafari (Teheran 1976) vluchtte met zijn ouders in in 1989 naar Nederland. Hij promoveerde aan de Universeit Leiden en doceert aan de UvA internationale politie en het Midden-Oosten. In zijn academisch onderzoek houdt hij zich bezig met sociale bewegingen en politieke economie. Hij is de auteur van Het andere Iran: van de revolutie tot vandaag (2009) en levert regelmatig commentaar op radio en tv over de ontwikkelingen in en rond Iran.

Vooraf inschrijven op de site van het Academisch Genootschap.
Toegang € 5,00.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.