De Kracht van Diversiteit
Header

Nationale herdenking afschaffing slavernij

juli 1st, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

160701 monument afschaffing slavernijIn het Amsterdamse Oosterpark vond donderdagavond de jaarlijkse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. Het is voor het eerst dat dit op 30 juni gebeurt. Voorgaande jaren was de herdenking op 1 juli, voorafgaand aan het zogenoemde Keti Koti Festival, waar de afschaffing van de slavernij wordt gevierd.

Organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden, heeft ervoor gekozen om de herdenking en viering uit elkaar te halen. Dit leidde tot kritiek bij de achterban, die wil vasthouden aan de historische datum van 1 juli.

Het is vrijdag 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Tijdens de herdenking bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, die om 19.00 uur begon, was er onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, waren er toespraken en werden er kransen gelegd. Namens de regering hield minister Jet Bussemaker een toespraak en ook de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nam het woord.

Bron: Telegraaf

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.