De Kracht van Diversiteit
Header

Twee en half miljoen Brabanders – deel 6 Emigratie-Immigratie

mei 2nd, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

160405 Emigratie-Immigratie - deel 6Noord-Brabant bereikt in 2016 de grens van 2,5 miljoen inwoners. De provincie, Erfgoed Brabant en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) presenteren een interactieve tijdlijn met bijzondere gebeurtenissen rondom de Brabantse bevolking in de afgelopen eeuw.

Iedere week vindt u op onze website een kort verhaal over de bevolking in Brabant vanaf 1900. U kunt lezen hoe het was om in Brabant te wonen en welke belangrijke inwoners een bepalende rol hebben gehad.

1950-1960 Emigratie-Immigratie
De jaren vijftig zijn in Noord-Brabant een decennium met twee gezichten. De ene zijde toont een grootschalige emigratie, de andere juist het arriveren van een flinke groep nieuwe ‘Brabanders’.

Nederland, en dus ook Noord-Brabant, probeert in de jaren na de Tweede Wereldoorlog zo snel mogelijk de boel weer op orde te krijgen. De in de jaren veertig ingezette wederopbouw levert nog niet meteen voor iedereen een beter leven op. Velen zoeken hun heil daarom elders, in het deel van de Westerse wereld dat ver buiten het door oorlog geteisterde Europa ligt. Tussen 1946 en 1963 emigreren zo’n 40.000 Brabanders, meestal naar Canada en Australië, maar ook naar de VS, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. De piek ligt in 1952, wanneer ruim 5.000 Brabanders vertrekken.

In dezelfde periode komen ook bijna 13.000 militairen van de Zuid-Molukken, deels met hun gezin, naar Nederland. Ze hebben aan de kant van Nederland gevochten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Deze ‘Ambonezen’, zoals ze worden genoemd, verwachten slechts tijdelijk hier te blijven, in afwachting van een terugkeer naar een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Ze worden onder primitieve omstandigheden gehuisvest in woonoorden, vaak kampen van de Dienst Uitvoering Werken. Op 1 januari 1959 heeft Noord-Brabant ruim 3.000 Molukse bewoners in dergelijke woonoorden. Het kleinste, met 61 bewoners, bevindt zich in Wouw. Het grootste, met 2.244 bewoners, heet Lunetten, en ligt op het terrein van het voormalige Concentratiekamp Vught.

Een onafhankelijke Molukse republiek wordt door Indonesië gedwarsboomd. De Molukkers blijven. Vanaf de jaren zestig worden de woonoorden stap voor stap vervangen door echte woonwijken. De emigranten uit begin jaren vijftig gaan langzaamaan deel uitmaken van de Noord-Brabantse samenleving.
Bron: Noord-Brabant.maps.arcgis

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.