De Kracht van Diversiteit
Header

Voorstelling Westkaai in Parktheater 22-11

november 14th, 2016 | Posted by Thea in Geen categorie

161122-westkaaiTheater Utrecht speelt hun nieuwste voorstelling Westkaai in het Parktheater op 22 november; een stuk van de Franse schrijver Bernard-Marie Koltès in een regie van de gelauwerde regisseur  Thibaud Delpeut (die onlangs de Regieprijs 2016 won). Een uiterst relevant theaterstuk over het Europa van nu. Dertig jaar na het verschijnen (in 1985) neemt Delpeut dit zinderende materiaal opnieuw ter hand in een filmische enscenering.

Migratie, racisme, liefde en tolerantie
Westkaai speelt in een vervallen havenloods aan de rafelranden van een grote stad, waar een migrantenfamilie verblijft en waar plotsklaps een rijke zakenman opduikt die zichzelf van het leven wil beroven – met allerlei verwikkelingen tot gevolg. Hoewel de tekst 30 jaar oud is gaat het met thema’s als kapitalisme, migratie, racisme en de zoektocht naar liefde en tolerantie wonderwel ook over het nu. Er is weinig fantasie voor nodig om de situatie te vertalen naar de actualiteit van gevluchte gezinnen in Calais of waar dan ook in Europa.

Durven dromen over de wereld van morgen
“Zeven jaar stond het stuk al op mijn lijstje, wachtend op het goeie moment. Dat moment is nu.
Juist nu, in alle verwarring en verdwazing die voelbaar is in Europa, is het cruciaal om elkaar vergezichten te bieden. Voor Theater Utrecht spelen kunst en theater een cruciale rol bij het vormen van nieuwe visies op samenleven. We pleiten daarbij voor empathie. In de gezamenlijkheid van de verbeelding ontmoeten we elkaar. Daar kunnen we vrij denken en dromen over de wereld van morgen. Wij geloven dat het theater de geëigende plek is om dat te doen. Wees welkom”, aldus Thibaud Delpeut, artistiek directeur Theater Utrecht.

Van 5 tot 2 sterren: “Uiterst relevant” vs. “Mist elke urgentie” 
Westkaai roept zowel zeer lovende als zeer kritische reacties in de pers op. “IJzersterke portretten”, aldus de Theaterkrant. “Uiterst relevant” schrijft Trouw. “Intrigerend theater, beelden die lang nazinderen” aldus het Noord-Hollands Dagblad en “Gezwollen taal, dichterlijke vaagheid” volgens de Volkskrant of “Mist elke urgentie” volgens NRC. “Wonderschone voorstelling”, aldus Loek Zonneveld in De Groene. “Delpeut is een goede acteursregisseur, één die met zijn soundscapes zorgt voor een filmische enscenering” (Parool . Interessante meningen die een hoop gespreksstof opleveren en uitdagen om een eigen oordeel te vormen.

Verbeelding, verdieping, verbinding
Met zijn thuisbasis in de Domstad behoort Theater Utrecht tot de meest toonaangevende theatergezelschappen van Nederland. Het brengt hoogtepunten en klassiekers uit het toneel en de literatuur, en zet die naar eigen hand in uitdagende en betrokken voorstellingen. Vanuit de kernwaarden verbeelding, verdieping en verbinding zijn we op zoek naar theatrale antwoorden op de fundamentele vragen die mensen stellen in dit gespannen tijdsgewricht.

Wij hopen u te mogen begroeten in Parktheater Eindhoven!
www.parktheater.nl/programma/4963

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.