De Kracht van Diversiteit
Header

Wat betekent de bedevaart naar Mekka voor Nederlandse moslims?

augustus 23rd, 2019 | Posted by Thea in Geen categorie

Holy Kaaba in Mecca Saudi Arabia with muslim people vintage engraved illustration hand drawn sketch

De bedevaart naar Mekka heeft voor jonge Nederlandse stellen een andere betekenis gekregen. Ook deze zomer reisden miljoenen moslims vanuit de hele wereld naar Mekka voor de hadj, of bedevaart. Hoogleraar Marjo Buitelaar doet onderzoek naar wat de betekenis is van deze pelgrimstocht voor Nederlandse moslims. In dit interview vertelt ze er meer over.  

Toen Marjo Buitelaar (1958) in 1983 als student haar ouders bezocht die destijds in Riyadh woonden, kwam ze op de snelweg richting Mekka een bijzonder verkeersbord tegen. ‘Muslims only’, stond er onder de Arabische tekst. Moslims mochten rechtdoor, richting Mekka. Niet-moslims werden naar rechts gedirigeerd. Fascinerend, vond Buitelaar, inmiddels hoogleraar Hedendaagse islam aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

De weg die toegang bood tot voor haar verboden gebied moest ontzettend veel betekenen voor moslims. Hoe bijzonder is het als een voor jou heilige plek ook echt alleen voor gelovigen bedoeld is? Buitelaar nam er geen aanstoot aan dat ze niet welkom was. Integendeel. Haar fascinatie vormde de basis voor haar huidige onderzoek naar Nederlandse moslims die op hadj gaan.

Bron:  Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.